Hrvatsko planinarsko društvo MIV Varaždin

Najbolja planinarska udruga u 2014. godini od 333 članice HPS-a

Sekcija za održavanje planinarskih putova

Bijela točka okružena crvenim krugom planinarska je oznaka koja se koristi gotovo 150 godina.

Rukovodstvo sekcije

Siniša Miličić, predsjednik
Mob: 095 396 3131
Mail: sinisa.milicic@gmail.com

Zlata Marinković, zamjenica
predsjednika
Mob: 099 666 0055
Mail: marinac981@gmail.co

Josip Marasović, član
Mob: 091 569 02 53

Sekcija ima 17 članova koji su završili različite stupnjeve osposobljavanja. Po kategorijama stručne osposobljenosti ima petero markacista, deset markacista voditelja i dvoje voditelja s dopunskim obrazovanjem.

Članovi sekcije besplatno, dobrovoljno i organizirano rade na obilježavanju i održavanju tri planinarska puta ukupne duljine od 30 kilometara. U registru planinarskih putova Hrvatskog planinarskog saveza, putovi nose sljedeće oznake: 30 Jablanac – Alan; 101 Novi Marof – vrh Ljuba Voda i 102 Pišćanovec – Kalnik.

Uz planinarske putove Sekcija uređuje i šetnice oko planinarske kuće Miroslav Hirtz u Jablancu, uz uvalu Zavratnica i šetnicu od Jablanca do Stinice. U okviru Zagorskog planinarskog puta Sekcija brine o kontrolnoj točci na Čevu.

Galerija slika

100 godina Knafelčeve markacije!!

Bijela točka okružena crvenim krugom planinarska je oznaka koja se koristi gotovo 150 godina.

Njezin autor je Alojz Knafelc, (1859.-1937.) slovenski planinar i kartograf.
Legenda kaže da je nadahnuće dobio promatranjem krila apolonovog
leptira (crvenooki parnasovac, Parnassius apollo).
Prema „Planinskom vestniku“, prva staza s karakterističnom crveno
bijelom točkom označena je 1879. i to od Bohinja preko Komarče do Triglava. Oznaka je 18. studenog 1933. zaštićena dekretom Kraljevske banske uprave Dravske banovine.

1922. godine Knafelc je postao načelnik markacijskoga odsjeka Slovenskog planinarskog društva, a iste godine markacije su postale dio
planinarskog standarda.

Više o Knafelečkoj markaciji možete pročitati ovdje

IZVJEŠTAJ No1:
U tri navrata tijekom svibnja 2022. godine, Sekcija za održavanje planinarskih putova uređivala je put od Pišćanovca do Kalnika, koji se u registru planinarskih putova HPS-a vodi pod brojem 102.
Okupljanje sudionika bilo je bilo na parkiralištu Gradskih bazena Varaždin. Sudionici su raspoređeni u pet radnih grupa. Svaka grupa dobila je kartu cijelog planinarskog puta 102 Pišćanovec – Kalnik te kartu na kojoj je označena dionica za čije uređenje je pojedina grupa bila zadužena. Prošle godine, dio planinarskog puta koji je odstupao, usklađen je s trasom označenom za GPS navigaciju, objavljenom na mrežnim stranicama HPS-a. U tom dijelu razlikuje se od trase puta označene na zemljovidu „05 –
Kalničko gorje“ u izdanju tvrtke SMAND d.o.o. Nova dionica podrobno je očišćena i označena planinarskim oznakama. Posebna pozornost posvećena je označavanju dijelova puta kod Kamenoloma Hruškovec koji se nalazi na području naselja Ljubelj Kalnički, te kod planinarskih oznaka koje vode na vrh Ljubelj (558 m) i praktički stvaraju dvije trase istog puta što bi moglo zbuniti planinare. Također, uočene su i dijelom ispravljene nepravilnosti na trasi puta od kamenoloma Hruškovec do doma na Kalniku. Na uređenju puta sudjelovalo je 19 markacista i članova HPD „MIV“
Varaždin.

IZVJEŠTAJ No2:
Od 20. do 23. svibnja 2022. godine, desetero markacista i članova HPD „MIV“ Varaždin, sudjelovalo je na uređenju planinarskog puta od Jablanca do Alana, koji se u registru planinarskih putova HPS-a vodi pod brojem 30. Uz radove na održavanju planinarskog puta uređene su staze oko „Planinarske kuće Miroslav Hirtz“, na Klačnicu, uvalu Zavratnica i šetnica od Jablanca do Stinice. Vremenski uvjeti bili su dobri, a uspjehu akcije doprinijeli su domari u planinarskoj kući „Miroslav Hirtz“ i susretljivost glavne čuvarice prirode u Javnoj ustanovi Nacionalni park Sjeverni Velebit koja je omogućila nesmetano kretanje i rad markacista na trasi gdje planinarski put prolazi područjem nacionalnog parka.