O nama

Hrvatsko planinarsko društvo “MIV” Varaždin osnovano je 4. lipnja 1980. godine na inicijativu radnika poduzeća Metalske industrije Varaždin, dotadašnjih članova ukinutog ogranka “Čevo” Varaždin i planinarskog društva “Grebengrad” iz Novog Marofa. U isto vrijeme Hrvatski planinarski savez predaje Društvu na upravljanje planinarsku kuću “Miroslav Hirtz” u Jablancu. Društvo, koje se tada nazivalo “LTA”, intenzivno razvija svoju aktivnost i omasovljuje članstvo na preko 1000 članova. Stečajem poduzeća “LTA” i nakon događaja 1990-tih godina u Hrvatskoj, broj članova se smanjio, a promjenom imena poduzeća u “MIV” 1991. godine, ime mijenja i planinarsko društvo. Sada se nalazimo među najmasovnijim i najaktivnijim društvima u Hrvatskoj, pa smo za 2014. godinu proglašeni kao najbolja udruga od njih 333, koliko ih je imao tada HPS. U 2015. godini proglašeni smo kao najbolja udruga u radu s mladima, a 2016. godine primili smo prelazni pehar Međudruštvenog savjeta ZPP-a kao najbolja članica Saveza u 2015. godini. 2016. godina završila je sa 1180 članova od kojih je čak 459 novih i 48 koji su se vratili. 460 je seniora od kojih je 10 nezaposlenih, 254 umirovljenika i čak 466 mladih (učenici i studenti). Na taj način ostvarili smo rekordan broj članova od osnivanja. Velik broj aktivista društva (68) i pomoć pokrovitelja, Metalske industrije Varaždin, te mnogobrojnih sponzora, omogućuje stabilno financijsko poslovanje, veliku, te raznovrsnu aktivnost koja se provodi kroz sekcije i komisije. Redovne godišnje Skupštine održavaju se svake godine početkom ožujka, a izborne svake četvrte godine. Ove godine održana je izborna Skupština, 10.03.2017. godine na kojoj je došlo do smjene generacije – veterana Društva sa novim kadrovima, pa se list ažurira sa novim podacima.

 

TRADICIONALNE GODIŠNJE AKCIJE DRUŠTVA

PLANINARSKA NOĆ MIV-a

Svake godine, zadnje subote mjeseca siječnja, organiziraju se druženja pod nazivom “Planinarska noć MIV-a”. Do sada je organizirano 29 takovih druženja koja su zabavno-natjecateljskog karaktera, a okupljaju oko 200 sudionika, te se posljednjih godina održavaju u hotelu “Turist”. Zahvaljujući mnogobrojnim aktivistima Društva, sponzorima, a ponajviše glavnom pokrovitelju Metalskoj industriji Varaždin, ovom priredbom, osim druženja članova, osigurava se dio sredstava za rad društva. 30. „Planinarska noć MIV-a“ održana je 28. siječnja 2017. godine uz prisustvo preko 180 članova.

            Predsjednik organizacijskog odbora: Vladimir Detoni, 098/414016, vladodetoni@gmail.com

 

DAN PLANINARA MIV-a

Također svake godine organizira se druženje članova pod nazivom “Dan planinara MIV-a”. U početku bila su to druženja na Grebengradu i Ivanščici da bi se kasnije pretvorila u tradicionalna druženja u planinarskom domu u Jablancu, početkom rujna, s time da su prvog vikenda sudjelovali radnici MIV-a, a drugog vikenda ostali članovi uz planinarski sadržaj. Odlukom UO-a od 10.09.2012. godine „Dan planinara MIV-a“ veže se uz dan osnivanja Društva, 4. lipnja, odnosno bliži vikend tome datumu, kada se organizira druženje u odabranom izletištu u okviru Varaždinske županije. Ove godine Dan planinara MIV-a održan je baš na dan osnivanja u nedjelju, 04. lipnja, u izletištu „Grešna pilnica“ kod Klenovnika.

            Predsjednik organizacijskog odbora: Srećko Sekulić, 095/8610159, srecko.sekulic@vz.ht.hr

 

PLANINARSKI ŠPANCIR – POHOD

Od 2008. godine planinarsko društvo započelo je sa organizacijom “Planinarskog Špancir-pohoda” u okviru programa varaždinskog Špancirfesta. Predviđen je ciklus od 10 pohoda, svaki puta na drugoj trasi u okviru Varaždinske županije. Svaki sudionik na pohodu ima planinarski dnevnik za praćenje sudjelovanja kako bi se na kraju ciklusa najboljima dodijelila priznanja i nagrade. Tokom pohoda, na nekoliko mjesta organiziraju se odmorišta sa okrjepom, uz bogatu ponudu domaćih specijaliteta i pića. Ove godine održava se posljednji, 10. pohod, na području grada Varaždina i rijeke Drave.

            Predsjednik organizacijskog odbora: Milan Turkalj, 091/5701392, turkaljmbg@gmail.com

 

AKTIVNOSTI DRUŠTVA:

  • upravljanje planinarskom kućom u Jablancu – pogodno za godišnje odmore (26 m iznad obale mora)
  • društveni izleti – najmanje jednom mjesečno
  • visokogorski izleti – prema interesu manjih grupa
  • akcije “Svaki tjedan – izlet jedan” – rekreacijski izleti svake nedjelje, blagdana i ponekad subotama   – pogodni  za sve uzraste članova (“plitkog džepa”)
  • natjecanja u orijentacijskom kretanju
  • održavanje planinarskih staza
  • školovanje članova, vodiča, markacista i dr.
  • aktivnosti sekcije vodiča
  • organizacija pohoda i druženja u prirodi

 

Tabela funkcija i broja članova HPD MIV sa 2017.g.

Statut Hrvatskog planinarskog društva MIV Varaždin

1.odluka-o-izmjenama-i-dopunama-statuta-2016..pdfu Društvo

2.odluka-o-izmjenama-i-dopunama-statuta-24.02.21..pdfu Društvo

2.odluka-o-izmjenama-i-dopunama-statuta-24.02.21..pdfu Društvo – rješenje

2.odluka-o-izmjenama-i-dopunama-statuta-24.02.21..pdfu Društvo -rješenje

3. odluka-o-izmjenama-i-dopunama-statuta-08.04.22..pdfu Društvo

 

Pristupnica (pdf) za djecu za učlanjenje https://hpdmiv.hr/wp-content/uploads/2022/04/hpdmiv.hr-o-nama-2.odluka-o-izmjenama-i-dopunama-statuta-24.02.21..pdfu Društvo

Pristupnica (pdf) za odrasle za učlanjenje u Društvo