ODRŽANI IZLETODRŽANI IZLET

Nedjelja | 24.02.2019

Žumberačka gora-Tuščak

POLAZAK:   24.2.2019. u 8,00 sati  parkiralište Hotela „Turist“.

 

PLAN PUTA:  Autocestom Zagreb u smjeru Ljubljane do graničnog prijelaza Bregana gdje skrećemo za Breganu. Iz Bregane kroz Grdanjce, Stojdrage, pokraj Lovačkog doma Grandovica nastavljamo prema Pokleku, prije kojeg cca 2-3 km na glavnoj cesti ostavljamo autobus kod raskršća za selo Kravljak i Tuščak. Tu svi izlazimo iz autobusa, i nastavljamo pješice po uskoj asfaltnoj cesti (bez markacija) u selo Kravljak oko 30 min. hoda. Od kapele u Kravljaku uspon u trajanju cca 30-tak min. do Tuščak gradine  585 m. Žig je na temeljima donje kule za HPO i druge obilaznice. Sve skupa oko 2:30 hoda.

 

 Povratak  istim putem i prije sela Kravljak je putokaz za Stojdragu 1 h. gdje nas čeka autobus.

 

Odlazak u Samobor na kremšnite.

 

Napomena: Najviši vrh Tuščaka (602 m) je 15 min dalje i tamo nema žiga.

 

Gradina Tuščak nalazi se na šumom obraslom hrptu brijega Tuščaka, iznad doline Bregane. O starom gradu, čije se ruševine i danas naziru, postoje samo oskudni povijesni podaci. Sastoji se od dviju ruševnih kula. Istraživanjem je ustanovljeno da prva nikad nije bila dovršena i nastanjena, a druga je bila naseljena. Pretpostavlja se da je utvrda podignuta krajem 12. i početkom 13. stoljeća, a da je već u 14. bio ruševina.

PIĆE I HRANA: iz ruksaka

POLAZAK: 17,30h za Varaždin s dolaskom oko 19.30 sati

OPREMA: Standardna planinarska oprema (gojzerice, štapovi, zaštita od sunca,kiše).

Vodiči zadržavaju pravo promjene odnosno nadopune plana izleta. Svi sudionici izleta moraju imati ovjerenu planinarsku iskaznicu za 2019. godinu. Svaki planinar polazi na izlet na vlastitu odgovornost, što potvrđuje uplatom! Obvezno ponijeti osobnu, zdravstvenu i planinarsku iskaznicu.

U slučaju lošeg vremena izlet se odgađa.

 

Zapisujem zainteresirane…uplate primam tjedan dana prije polaska (20.2.) na izlet!

 

 CIJENA:   40,00 kn 

                                                                                     Vodič: Iva Tomac      099/88 242 62

 

PDF programa možete preuzeti OVDJE!