ODRŽANI IZLETODRŽANI IZLET

Subota | 27.07.2013

VELEBIT – Šatorina – Kita – Zečjak – Buljma – 2013.g.

1. dan, subota
Autocestom do Otočca, zatim Švica, Krasno, pl. kuća na Mrkvištu (1276 mnv) oko 10 sati.

Raspremanje stvari u kuću i uzimanje manjeg ruksaka sa vodom i hranom.

Polazak autobusom prema Štirovači u 11 sati. Sa Štirovače, dugačke i lijepe velebitske doline, krećemo na uspon prema Šatorinu (1622 mnv). Uspon traje oko 2 – 2,5 sata, nije zahtjevan, uglavnom šumovitom stazom, sa travnatim vrhom.

Šatorina je najviši vrh srednjeg Velebita i pruža izvanredne vidike na okolne velebitske vrhove.
Povratak je predviđen preko skloništa Ograđenica.

Dolazak u Mrkvište oko 17h. U popodnevnim satima moguć je uspon na vrh Javornik (1507 m ) cca 45 minuta.

Ukupno vrijeme planinarenja: oko 6 sati

Smještaj je u planinarskoj kući Mrkvište. Kreveti imaju posteljinu tako da vreće nisu potrebne. Domar ne priprema hranu, ali se može dobiti kava, čaj , pivo i koristiti štednjak za nešto samostalno skuhati ili podgrijati. Na raspolaganju je i vanjski roštilj.

NOĆENJE: 40,00 kn, plaća se domaru!

2. dan, nedjelja
Ustajanje u 6 sati, spremanje svih stvari, doručak i kava. Polazak u 7 sati autobusom prema prijevoju Alan (1414 mnv).

Ovdje izlazimo iz autobusa koji nastavlja prema pl. kući Alan, a mi počinjemo s planinarenjem prema Kiti (1573 mnv) i Zečjaku (1622 mnv).

Staza je ugodna i nezahtjevna, a pruža posebno lijep vidik na jadranske otoke sa Zečjaka i Buljme, odakle silazimo prema planinarskoj kući Alan.

Ukupno planinarenje oko 4 sata bez znatnije visinske razlike. Nakon odmora i okrijepe na Alanu spuštamo se prema Senju na kupanac, te povrat kući.

Dolazak u Varaždin predviđen prema dogovoru.

PIĆE I HRANA: Iz vlastitog ruksaka, Hajdučka voda sa Štirovače. U kući Mrkvište ima piva i sokova.

OPREMA: Standardna planinarska oprema (štapovi, dobre cipele, zaštita od sunca i kiše, tamne naočale, dosta vode, fotić…)

Vodiči: Ivanka Tomac 0998824262
Pomoćni vodič: Zoran Mihalina 0913667538

Izvještaj

Izlet na Velebit – 27. i 28. srpnja 2013.

Šatorina (1622 mnv) – Kita (1573 mnv) – Zečjak (1622 mnv) –  Buljma (1451 mnv)

U subotu u 5:00 sati ujutro kod hotela Turist, 35 planinara-izletnika krenulo je na dvodnevni izlet na Velebit. Dolazak u planinarsku kuću na Mrkvištu bio je oko pola 11 te uzimamo manji ruksak s hranom i krećemo autobusom prema Štirovači. Na Štirovači (dugačka i lijepa velebitska dolina) uzimamo vodu, tzv. „Hajdučka voda“ – led ledeni, pravo osvježenje te krećemo na uspon prema Šatorini (1622 mnv). Uspon traje oko 2 – 2,5 sata, nije zahtjevan, uglavnom šumovita staza, a sam vrh je travnati. Na vrhu Šatorine zadržali smo se oko sat vremena, što zbog prekrasnog pogleda na okolne velebitske vrhove, što zbog  povjetarca koji je ublažavao veliku vrućinu. Zatim smo krenuli prema skloništu Ograđenica, tako smo napravili jedan krug i vratili se do autobusa. Ukupno vrijeme planinarenja iznosilo je točno 7sati. Povratak u planinarsku kuću na Mrkvištu, gdje je  već gorjela logorska vatra i spremala se fešta koju je organizirao NP Velebit povodom 8o godina  Premužićeve staze. Bilo je to lijepo druženje uz ugodnu pjesmu do kasno u noć.

28.7.2013. drugi dan – ustajanje, doručak i točno u 7:00 sati krećemo autobusom prema prijevoju Alan (1414 mnv). Ovdje jedna grupa planinara izlazi iz autobusa i počinje s planinarenjem prema Kiti (1573 mnv),  Zečjaku (1622 mnv) i Buljmi (1451 mnv).

Staza je ugodna i nezahtjevna, a s vrhova se pruža posebno lijep vidik na jadranske otoke.  Dvije planinarke od prijevoja samostalno kreću cestom prema planinarskoj kući Alan cca 1 sat, a jedna grupa odlazi autobusom do planinarske kuće Alan gdje i oni kreću od kuće obrnutim smjerom prema Zečjaku  pa po Premužićevoj stazi natrag do doma. Svi zajedno bez problema našli smo se točno u podne kod planinarske kuće Alan i autobusom  krenuli prema moru, točnije na osvježenje koje je trajalo do 17 sati.  Baš je godilo. U 20:30 stigli smo u Varaždin.

Izvještaj sastavila: Iva Tomac