ODRŽANI IZLETODRŽANI IZLET

Nedjelja | 23.09.2018

Porezen

Izletnička sekcija organizira izlet u

Porezen 1630 m.n.v., Partizanska bolnica Franja 600 m.n.v.
nedjelja 23. rujna 2018. godine

POLAZAK:

Nedjelja 23.09.2018. godine autobusom u 05:00 sati s parkirališta ispred Hotela Turist.

Plan puta:

Nakon polaska iz Varaždina vozimo se kroz Ptuj prema Celju, Ljubljani, Škofjoj Loki, Železniki, Zali Log i Petrovom brdu / Dolenji Novaki, gdje dolazimo oko 9:00, uz jedno stajanje na putu.

Porezen (1.630 m) je najviši vrh Cerkljanskog gorja, koje se uzdiže iznad Bavške grape (jaruge), Selške doline i doline Cerknice. Njegove sjeverne i istočne padine su šumovite, a južne i zapadne većinom prekrivene pašnjacima i planinskim livadama. Pri vrhu se nalazi zidani kameni stup NOB-u s razglednom pločom, a otvara se pogled na Škofjeloško i Cerkljansko gorje, Golake, Tržaški zaljev, Donje Bohinjske gore i Triglav, te Karavanke i Kamniško Savinjske Alpe.
Vrh Porezna 1.630 m.n.v. sa žigom u kutiji, udaljen je od Andrejevog Doma na Poreznu (1.590 m.n.v.) 10 min.

Partizanska bolnica Franja (600 m.n.v.) je bila tajna partizanska bolnica koja se tijekom narodnooslobodilačkog rata nalazila u brdima iznad sela Novaka u okolici mjesta Cerkno u zapadnoj Sloveniji. Bolnica je bila među najbolje opremljenim tajnim partizanskim bolnicama, te je uz operacijsku dvoranu posjedovala i rendgenski uređaj, prostorije za skrb invalida i malu elektranu. Bolnica je imala kapacitet do 120 ležećih kreveta i uvjete za skrb 522 teško ranjene osobe.
Ulaznice za odrasle je 5€ ili 4€ za grupe ili 5,5€ za vođenu grupu.

Zahtjevnost:

Nezahtjevne planinarske staze i putovi.

Dinamika kretanja:

Za uspon na Porezen je potrebno cca 2:30 do 3:30  sati ovisno od toga da li se kreće sa Petrovog brda (800 m.n.v. , uspon 800 m) ili Bolnice Franja (600 m.n.v. , uspon 1000 m) , što će vodiči odlučiti na terenu prema vremenskim prilikama i dinamici izleta. Predviđeno vrijeme zadržavanja u domu je oko 1 sat, a za spust do autobusa je potrebno oko 2 sata, dok obilazak Bolnice Franja traje oko 60-80 minuta.

U Varaždin se vraćamo iza 22:00 sata uz najmanje jedno stajanje po putu u Trojanama.

OPREMA:

Standardna planinarska oprema prilagođena vremenskim uvjetima (gojzerice, štapovi, slojevita odjeća, zaštita od vjetra, kiše, sunca, rezervna odjeća za presvući).

Cijena prijevoza za mali autobus:

Aktivisti 120 kn
Planinari HPD “MIV” Varaždin 140 kn
Novoučlanjeni i vanjski planinari 160 kn

Pošto je zbog odgode termina nekoliko ljudi otkazalo, ima još slobodnih mjesta za novi termin 23.9.

Andrejev Dom na Poreznu (1.590 m) je opskrbljen pićem i jelom, pa je potrebno informirati vodiče da li ćete konzumirati hranu, kako bi se ista osigurala na vrijeme.

NAPOMENA:

Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i fizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost, te da će se pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Svaki sudionik izleta mora imati uplaćenu članarinu za tekuću godinu. Obavezno ponijeti osobnu iskaznicu ili putovnicu te planinarsku iskaznicu. SVOJE SMEĆE UVIJEK NOSITE U DOLINU!

Vodič izleta: Miroslav Priher +385 91 611 3306 miroslav.priher@gmail.com

Pomoćni vodič: Marina Kopjar  +385 98 591 085    marina.kopjar@gmail.com

Plan izleta u pdf-u za ispis