ODRŽANI IZLETODRŽANI IZLET

Subota | 06.10.2018

PETROVA GORA

POLAZAK: Subota, 6.10.2018. u 7,00 h ispred hotela “Turist” Varaždin

 

RELACIJA: Aurocestom Varaždin-Zagreb-Karlovac-Vojinić s povratkom preko Topuskog,

Petrinje, Gline i Velike gorice s dolaskom u Varaždin oko 20.00 sati.

 

PROGRAM:

Autobusom dolazimo do lovačkog doma (restoran) “Muljava” – 230 mnv. Od tuda ima više markiranih staza prema vrhu Velikom Petrovcu- 512 mnv., koji je kontrolna točka Hrvatske obilaznice,  ili Malom Petrovcu – 507 mnv.

 

Na Malom Petrovcu nalazi se velebni spomenik NOB-a visok 38 m čiji je autor Vojin Bakić, podignut 1981 godine, no sada je u devastiranom stanju.Uz partizansku bolnicu i zemunice to je najpoznatiji dio Petrove gore. U blizini se nalazi i grob-spomenik Petra Svačića. Povijest ga bilježi kao posljednjeg hrvatskog kralja koji je pao u borbi protiv mađarskih osvajača 1097 godine.Na tom području nalaze se i ostaci pavlinskog samostana i crkve s početka 14 stoljeća.

Od restorana Muljava postoji i poučna staza “Rimski put” dužine 2,5 km sa 12 info-ploča ekološkog sadržaja.

 

Posebnost Petrove gore je bogatstvo šumskih plodova, posebno gljiva, pa se ovaj izlet koristi i za sudjelovanje na najvećoj hrvatskoj gljivarskoj manifestaciji u organizaciji gljivarskog društva Karlovac uz mnoštvo posjetitelja iz gljivarskih društava.

 

Organizator nudi kotizaciju od 40,00 kn za koju se može  dobiti dozvola za branje šumskih plodova, doručak (sendvić + piće), ručak (gljivarski kotlić ili grah sa 3 dcl vina ili soka uz desert (kolač). Obavezno se prijaviti po dolasku.

 

 

OPREMA:   Standardna planinarska oprema za planinarenje –obavezne planinarske cipele

zaštita od sunca-kiše,štapovi.

 

Svaki planinar polazi na izlet na vlastitu odgovornost. U slučaju nepredviđenih okolnosti vodič zadržava pravo  promjene ili nadopune plana.

 

CIJENA PRIJEVOZA: 50,- KN              VODIČ:  LADISLAV NOVAK      098-92 55 090

 

PDF prograna možete preuzeti OVDJE.