ODRŽANI IZLETODRŽANI IZLET

Subota | 31.07.2021

Nacionalni park Krka

NACIONALNI PARK KRKA

PROMINA – SV.FILIP I JAKOV

        31.07.- 02.08.2021.

PLAN PUTA

Polaskom iz Varaždina u 4,00 h vozimo se autocestom do izlaza Sveti Rok zatim Gračac-Pađe

POLAZAK: 31.07.2021.(SUBOTA) u 4,00 h ispred hotela “Turist”
ne Radučić na Krki. Stajanje i odmor prema potrebi. Dolazak je oko 9.30 sati.
Program:
31.07.2021. NP GORNJI TOK KRKE- ROŠKI SLAP
Bilušića buk, prvi je od sedam slapova rijeke Krke, nalazi se stiješnjen u kanjonu, 16 km nizvodno od izvora a 9 km od Knina. S ruba kanjona najprije se čuje udaljeni huk vode. To se preko dviju sedrenih stepenica prelijeva sva voda Krke. Taj zvuk putnika namjernika prati duž staze na čijem su kraju, obrasle u bršljan, dvije vodenice.
Manojlovački slap, najviši i, kako mnogi misle, najljepši slap rijeke Krke. Slap se sastoji od niza sedrenih barijera ukupne visine 59,6 m s najvećom barijerom visine 32,2 m. Dužina slapa je oko 500, a širina oko 80 metara.
Burnum.Skriven u njedrima Dalmatinske zagore, u kamenu i kršu, obrastao surovom makijom, nalazi se biser antičke povijesti, rimski vojni logor Burnum, koji je bio sjedište legije rimske vojske.Sagrađen je na prijelazu iz stare u novu eru, na položaju s kojeg je nadziran prijelaz preko rijeke Krke.
Manastir Krka nalazi se u dragi na samoj rijeci Krki, tri i pol kilometra istočno od Kistanja. Podignut na temeljima starijeg eremitskog samostana, u pisanim se dokumentima prvi put spominje 1402. Uz njega se nalazi crkva, sagrađena u bizantskom stilu. Ispod crkve nalaze se starorimske katakombe, koje su otvorene za posjetitelje
Roški slap je naziv za prostrano slapište koje čine 22,5 metra visoki glavni slapovi i bezbroj rukavaca, kaskada i sedrenih otoka.
Nakon obilaska NP Krka,odlazimo u zaselak Lišnjak odakle planinarimo cca 1 sat do planinarskog doma na Promini. Organizirani prijevoz stvari do doma.Druženje i noćenje.
                                                                
01.08.2021. VRH PROMINE (ČAVNOVKA) – DRNIŠ    
Ustajanje, doručak, te odlazak na vrh Promine – Čavnovku 1.148   mnv gdje se nalazi žig HPO-a. Uspon traje oko 1 h. Po povratku planinara sa Promine spuštamo se  do busa,a potom odlazak u Drniš,razgled grada.Povratak do Lišnjaka te uspon prema planinarskom domu, zajednička večera,noćenje.
02.08.2021. VISOVAC – SV.FILIP I JAKOV
Ustajanje prema dogovoru,spuštanje do autobusa te odlazak prema otoku Visovcu. Na otoku Visovcu nalazi se franjevački samostan gdje se održava misa u 11 h. Prijevoz na otok je brodićem. Povratak sa otoka, zatim se vozimo oko 1 sat  u Sv.Filip i Jakov na kupanje do polaska za Varaždin
   POVRATAK:  Povratak u Varaždin predviđen je oko 23 sata       
  OPREMA: dobre planinarske cipele,štapovi,mogućnost lošeg vremena(zaštita
                                    od vjetra i kiše) slojevita odjeća
   PREHRANA: iz ruksaka,trgovini,zajednička  večera, mogućnost kupovine pečenja u Radučiću.
   NOĆENJE:        U planinarskom domu 50 kn./noć
    CIJENA:               300 kn.                              
U CIJENU UKLJUČEN PRIJEVOZ, ULAZNICA ZA NP I ZAJEDNIČKA VEČERA
SVAKI PLANINAR POLAZI NA IZLET NA VLASTITU ODGOVORNOST, UZ PLAĆENU ČLANARINU ZA 2021.GDINU, TE OBAVEZNU ZDRAVSTVENU I PLANINARSKU ISKAZNICU
Vodiči:      Srećko Sekulić 095/86 10 159
Franjo Turkalj   098/98 78 188

PDF programa možete preuzeti OVDJE!