ODRŽANI IZLETODRŽANI IZLET

Petak | 02.08.2013

Mt. Blanc i pripreme 2013. g.

Sa malim zakašnjenjem iz pera Petra Babić i popraćeno fotkama Slavka Šumak upoznat ćemo Vas ukratko s jednim od mnogih prošlogodišnjih uspjeha Visokogorske sekcije HPD “MIV” Varaždin uspon na najviši vrh Alpa, Mont Blanc…

Izvještaj

“Jedan od planova Visokogorske sekcije HPD “MIV” za sezonu 2013. bio je popeti se na vrh Alpa, 4810 m visok Mont  Blanc. Plan je bio uspon napraviti početkom kolovoza, a ekipa koja se spremala na ovaj podvig je, pod vodstvom Slavka Šumaka, napravila temeljite i intenzivne pripreme, u sklopu kojih su popeti neki od najatraktivnijih slovenskih i austrijskih vrhova i smjerova.

Spomenimo neke od njih: slovenski klasik, Triglav (dva puta unutar 24 sata)Jalovec (iako u ljetnom periodu, ispao je zimski uspon), Visoka Ponca, austrijski div Grossglockner alpinističkim smjerom Stüdlgratt, te dvije izuzetno atraktivne via feratte – Cjajnik (Košutnikov Turn) i Königsjodler (Hochkönig).

Osim toga, članovi sekcije redovito su brusili zanat na penjalištima obližnje Ravne gore i Kalnika, te u penjačkim dvoranama, kao i redovitim planinarskim usponima na planinama Hrvatskog zagorja.

Spakirani i spremni na izazove visokog gorja, na put su krenuli drugog kolovoza, na 11 sati dugu vožnju kroz Sloveniju, sjever Italije, i zatim serijom od 13 tunela (najduži 11km) iz doline Aosta u Francusku, u Chamonix.

Uspon kreće odmah prvog dana, nakon posljednjeg shoppinga i rezervacije hotela za povratak.

Prvog dana ekipa se penje gondolom i vlakom do kultne stanice Nid d’Aigle, odakle kreće hodanje do prvog doma na Mont Blancu – Tette Rousse.

Plan je bio noćiti u oba doma, kako bi se kvalitetno aklimatizirali, ali i dobro odmorili za nadolazeći uspon.

Drugi dan uspona bio je visinski kraći, ali slađi: stjenoviti uspon s Tette Rousse do “ganc” novog doma Gouter.

Nakon dolaska i smještanja u dom i pripadajuće ležajeve, obavilo se izviđanje rute za noćni uspon, te se puno pojelo i popilo – za rezerve! 🙂

Trećeg dana, točnije petog kolovoza, nakon nekoliko sati “sna” (vrućina, adrenalin…) ekipa se oprema i kreće u snijeg i led.

Zora se dočekala negdje oko skloništa Valot, te se uspon po prilično jakom vjetru nastavlja grebenom Bosses (ili, kako ga mnogi zovu, “žiletom”) do samog vrha.

Poslovično prvi Slavko fotografiranjem dočekuje ostatak ekipe, zadržavaju se na vrhu kakvih pola sata, te kreće dugi spust do doma Tette Rousse.

Na vrhu su bila petorica od planiranih sedam planinara – Slavko ŠumakSaša KobalMarko SajkoPetar Babić i Nenad Ščuric – dok su dvojica – Nikola Šebrek i Mladen Galinec – nažalost morali odustati zbog ozljeda, te su bili neprocjenjiva logistička podrška.

Posljednji dan spusta neki provode u laganom hodu do vlaka, dok se neki odlučuju i za direktan pješački spust u dolinu!

Taj dan proveden je u dobroj zabavi, javljanju kući, i tamanjenju posljednjih zaliha hrane i pića koji su doputovali u Chamonix.

Već sljedećeg dana, iz polarnih minusa, planinari su se kuhali na 42 stupnja na talijanskoj autocesti, kujući nove planove. ”

Sudionici ture na Mt. Blanc 2013. g.

MB-01      MB-02

MB-06      MB-05

MB-07      MB-04

MB-03      MB-08

 

Više slika možete pogledati u picasaweb albumu Slavka Šumaka