ODRŽANI IZLETODRŽANI IZLET

Nedjelja | 17.09.2017

OTKAZANO ZBOG LOŠEG VREMENA

nedjelja 17. rujna 2017. godine

 

POLAZAK: nedjelja 17.09.2017. godine autobusom u 05:00 sati s parkirališta ispred Hotela Turist.

 

Plan puta: nakon polaska iz Varaždina vozimo se kroz Ptuj prema Celju, Ljubljani, Škofjoj Loki, Železniki, Zali Log i Petrovom brdu na cca 800 mdv, uz jedno ili više stajanja po putu prema potrebi.

 

Porezen (1.630 m) je najviši vrh Cerkljanskog gorja, koje se uzdiže iznad Bavške grape (jaruge), Selške doline i doline Cerknice. Njegove sjeverne i istočne padine su šumovite, a južne i zapadne većinom prekrivene pašnjacima i planinskim livadama. Pri vrhu se nalazi zidani kameni stup NOB-u s razglednom pločom, a otvara se pogled na Škofjeloško i Cerkljansko gorje, Golake, Tržaški zaljev, Donje Bohinjske gore i Triglav, te Karavanke i Kamniško Savinjske Alpe. Vrh ima upisnu kutiju s žigom.

Partizanska bolnica Franja je bila tajna partizanska bolnica koja se tijekom narodnooslobodilačkog rata nalazila u brdima iznad sela Novaka u okolici mjesta Cerkno u zapadnoj Sloveniji.

Bolnica je bila među najbolje opremljenim tajnim partizanskim bolnicama, te je uz operacijsku dvoranu posjedovala i rendgenski uređaj, prostorije za skrb invalida i malu elektranu. Bolnica je imala kapacitet do 120 ležećih kreveta i uvjete za skrb 522 teško ranjene osobe.

 

Zahtjevnost: nezahtjevne planinarske staze i putovi.

 

Opis planinarske staze:

Nakon dolaska u Petrovo Brdo oko 9:30 sati krećemo prema Andrejevom Domu na Poreznu gdje, uz uspon od oko 800 m i 2 sata i 30 min, stižemo oko 12:00 sati ostavljamo ruksake, odmaramo i krećemo prema vrhu koji je od doma udaljen 10 min. U domu i okolici vrha zadržavamo se oko 1 sat, te se prije 14:30 sati spuštamo natrag prema mjestu gdje nas čeka autobus, za Zali Log i Dolenje Novake.

Oko 16:30 sati stižemo u Dolenje Novake, od kuda pješke krećemo prema Bolnici Franja u 15 min šetnje.

U području bolnice se zadržavamo oko 1 sat, te najkasnije u 18:00 sati krećemo natrag prema Varaždinu.

Cijena ulaznice za odrasle je 5€ ili 4€ za grupe.

U Varaždin stižemo iza 22:00 sata uz najmanje jedno stajanje po putu u Trojanama.

 

OPREMA: standardna planinarska oprema prilagođena vremenskim uvjetima (gojzerice, štapovi, slojevita odjeća, zaštita od vjetra, kiše, sunca, rezervna odjeća za presvući).

 

Cijena prijevoza za mali bus:

Članovi : 140,00 kn;

Aktivisti: 120,00 kn;

Vanjski:160,00 kn.

 

Molimo Vas da se prijavite što prije, jer ukoliko ne bude dovoljno zainteresiranih do 30.8. (manje od 30) ili u slučaju najavljenog lošeg vremena, izlet se odgađa za sljedeću godinu.

 

NAPOMENA: Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i fizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost, te da će se pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča.  Svaki sudionik izleta mora imati uplaćenu članarinu za tekuću godinu. Obavezno ponijeti osobnu iskaznicu ili putovnicu te planinarsku iskaznicu.

 

SVOJE SMEĆE UVIJEK NOSITE U DOLINU!

 

Vodič izleta: Miroslav Priher  +385 91 611 3306  miroslav.priher@gmail.com

Pomoćni vodič: Marina Kopjar  +385 98 591 085  marina.kopjar@gmail.com

 

Plan izleta u pdf formatu za ispis…