ODRŽANI IZLETODRŽANI IZLET

Subota | 13.04.2013

HRASTOVIČKA GORA

Hrastovička gora
Subota 13.04.2013. god.
HPD MIV sudjelovati će sa HPD Sisak u pohodu na Hrastovičku goru povodom obilježavanja 30 godina 1. organiziranog izleta društva.
PLAN PUTA: Iz Varaždina u 6:30 sati vozimo se prema Zagrebu, Velikoj Gorici i Petrinji. Zaustaviti ćemo se u toku vožnje prema potrebi, te nakon toga stižemo Hrastovicu.
Na pohod se kreće od 9:30 sati. Slijedi odlazak markiranim stazama prema vrhu Cepeliš do planinarskog doma (za sve staze osigurani su vodiči iz HPD Sisak). Staze su pogodne za sve dobne skupine. Dom je opskrbljen pićem, a u ponudi će biti grah s kobasicom po cijeni 10 kn. Hrastovačka gora omogućava ugodne izlete, a svaka staza pruža drugačiji doživljaj. Bukova i kestenova šuma prekriva gotovo cijelo područje gore i spušta se do rubova naselja. Cepeliš, kota HPO-e (415 m.), je najviši vrh Hrastovičke gore, poznat je i pod nazivom Piramida, po geodetskoj piramidi koja je podignuta 1864. godine.
Druženje kod doma na Hrastovičkoj gori u organizaciji domaćina predviđeno je do 14:oo sati, kada se vraćamo kružnom stazom prema autobusu i polazak prema Hrvatskoj Kostajnici, i Hrvatskoj Dubici te odlazak u Bosansku Dubicu gdje ćemo na ćevape i kavu prije povratka kući u 18.00 sati
Planirani dolazak u varaždin je u 21.00h.
Svaki planinar polazi na izlet na vlastitu odgovornost !
OBAVEZNO: Sa sobom ponijeti važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu i planinarsku iskaznicu s markicom za 2013. god.
ZAHTJEVNOST: Staza spada u nezahtjevne planinarske ture
OPREMA: dobre planinarske cipele, štapovi, zaštita od vjetra i kiše
PREHRANA: iz ruksaka, ponuda u domu ili ćevapi u Bosanskoj Dubici
Vodiči: Jurković Siniša, 098 194 821
Sekulić Srećko 095 861 0159

hrastovicka

Izvještaj

Hrastovička gora subota 13.04.2013.god.
Na put je išlo ukupno 37 planinara. Krenuli smo u 6:30 sati s parkirališta Hotela Turist. Cilj nam je bio Hrastovička gora, radi sudjelovanja obilježavanja 30 godišnjice prvog pohoda HPD Sisak. Ugodnom vožnjom smo preko Zagreba i Velike Gorice stigli u Petrinju, uz jedno usputno zadržavanje. Organizatori su nas dočekali u Hrastovici, gdje smo stigli u 9:30 sati.
Od tuda smo krenuli laganom šetnjom na Hrastovičku goru, na njen vrh Cepeliš (415 m). Uz put smo pogledali i ruševine crkve iz 13. stoljeća, te dobili osnovne informacije o povijesti ovog kraja. Na vrhu je bilo organizirano druženje, uz pjesmu i ples, a organizatori su pozvali i ženski zbor, koji je izveo nekoliko lijepih pjesama. Vrlo ugodno druženje i pokazani trud domaćina, nas je podsjetilo da je svaki odlazak na Hrastovičku goru, za naše planinare lijep izlet, pogotovu kada je vrijeme dobro, kao što je to bilo ovaj put.
HPD Sisak nam je poklonio svoju monografiju povodom 30. godišnjice društva, kao sjećanje na ovo zaista lijepo druženje.
Oko 13:00 sati smo krenuli drugom stazom prema Hrastovici, gdje nas je čekao autobus. Na taj način smo kružnom stazom, prešli Hrastovičku goru.
U 14:00 sati smo krenuli prema Hrvatskoj Kostajnici, tu smo ostavili autobus i prešli u Bosansku Kostajnicu, gdje smo se zadržali do 17:30 sati.
U Varaždin smo se vratili preko Hrvatske Dubice, Jasenovca i autocestom. U Varaždin smo stigli u 20:15 sati.
Izvještaj sastavili: Jurković Siniša i Sekulić Srećko- vodiči društvenih izleta HPS-a