ODRŽANI IZLETODRŽANI IZLET

Subota | 03.08.2013

Dufourspitze 3. – 9. kolovoz 2013. g.

Nižu se uspjesi planinara HPD MIV Varaždin: dva najviša vrha Alpa u dva dana!
Nakon što se 5. kolovoza skupina varaždinskih planinara popela na najviši vrh Alpa, Mont Blanc (4.810 mnv), već 06. kolovoza druga skupina MIV-ovih planinara bila je na drugom najvišem vrhu Alpa – Dufourspitzeu.

Izvještaj

Sa zakašnjenjem objavljujemo:

U periodu od 03. do 09. kolovoza Visokogorska sekcija HPD MIV Varaždin zajedno s pridruženom članicom iz HPD Grebengrad organizirala je uspon na Dufourspitze u Monte Rosa masivu, u Penninskim Alpama.

Dufourspitze sa svojih 4.634 mnv drugi je najviši vrh Alpa i zapadne Europe te najviši vrh Švicarske, ali i cijelog njemačkog govornog područja i spada u jedan od “sedam drugih vrhova” (Seven Second Summits – druge najviše planine svakog od sedam kontinenata).
Prvi uspješni uspon dogodio se davne 1855. godine, a engleski alpinisti i švicarski vodiči na ekspediciju su krenuli iz Zermatta, iz kojeg su krenuli i varaždinski visokogorci.

Po Zermattu se danas krećete električnim autićima, vlakom ili taksijem, jer su ekološki svjesni Švicarci prometovanje automobila sveli na minimum. Vrh je od granice s Italijom udaljen oko 160 m i nalazi se na švicarskom teritoriju. Švicarci su ga izvorno nazvali “Gornerhorn” (Jaka ili Velika planina), a Talijani “Vetta più alta – Najviši vrh”. Međutim, topografija 19. stoljeća potvrdila je da radi o jednom te istom vrhu. Godine 1863. vrh je u čast švicarskog generala i kartografa Guillaume-Henri Dufour (1787-1875) preimenovan u Dufourspitze. Gospodin Dufour bio je izdavač prve točne karte Švicarske koja je po njemu nazvana Dufourova karta (Dufourkarte).

DS013     DS030

Iz Zermatta vozi planinski vlak do stanice Rotenboden na 2.815 mnv, a zatim se preko Gorner glečera i stijena s fiksiranom užadi i metalnim ljestvama oko 6 km i nešto više od tri sata hoda do Monte Rosa Hütte. Usput se pruža prekrasan pogled na okolne četiritisućnjake: Nordend (4.609 mnv), Dufourspitze (4.636 mnv), Zumsteinspitze (4.563 mnv), Liskamm (4.479 mnv), Pollux (4.092 mnv), Castor (4.223 mnv), Breithorn (4.164 mnv) i dr.

DS051      DS067

Na uspon se kreće iz Monte Rosa Hütte (2.883 mnv), idealnog super komfornog baznog logora. Inovativna zgrada, poznata po nadimku “Planinski kristal / Bergkristall”, oko 90% energije koju koristi proizvodi uz pomoć sunčevih kolektora na fasadama. U uporabi je i poseban sustav filtriranja vode koja se višekratno koristi. Takva tehnološka rješenja čine ju jednom od najmodernijih planinarskih domova na svijetu.

DS072      DS077

Uspon na Dufourspitze (1.840 visinskih metara) zahtijeva vrlo dobru kondiciju, pažnju, adekvatnu opremu i prilagođenost visini.

Od Monte Rosa Hütte put vodi kroz stjenoviti, slabo označeni teren osvijetljen samo svjetlima čeonih svjetiljki, jer se na uspon kreće u rano jutro, između 2:00 i 3:00 sata.

Nakon stjenovitog dijela izlazi se na ledenjak prepun pukotina. Slijedi se trag u snijegu onih koji prođu prvi, ali kako nema puno planinara na ovoj ruti, a vjetar stalno puše, postoji opasnost da se staza zamete.

Negdje oko 5:00 sati izlazi sunce i jedinstveni spektakl boja prelijeva se prekrasnim krajolikom.

DS079      DS082

Od sedla na 4.359 mnv počinje uspon preko Zapadnog grebena (Westflanke) prema vrhu i 300-njak m penjanja na izloženoj stijeni prekrivenoj snijegom i ledom.

Vršni greben Dufourspitze-a ocijenjen je penjačkom ocjenom AD-/III, ali eksponiranost je izuzetna te ga to u slučaju pogoršanja vremena može učiniti zaista problematičnim.

Zbog sigurnosti greben se penje u navezu.

DS090      DS103

Pogled je prekrasan! Kao na dlanu vide se svi četiritisućnjaci Monte Rosa masiva. Sreća i zadovoljstvo koje nemaju granice!

DS108      DS109

 

DS110            DS111

Za spust je odabrana ruta kroz kuloar do Silbersattela, najvišeg prijevoja u Alpama koji odvaja Nordend od Dufourspitze.

Kuloar je jako strm i riječ je zapravo o svojevrsnom poligonu za spust (abseil) preko fiksnog užeta koje je djelomično oštećeno. Spust vodi preko zaleđenih kamenih ploča preko kojih padaju led i kamenje.

DS120      DS125

Nakon spuštanja do Silbersattela put se ponovo vraća na ledenjak i stjenoviti dio.

Naša ekipa nije imala sreće i tijekom spusta zadesilo ju je nevrijeme sa snijegom, munjama i grmljavinom, što je znatno produžilo i vrijeme povratka.

Ipak, nakon sedamnaest i pol sati hoda, svi su se sretno spustili natrag do Monte Rosa Hütte na zasluženi odmor.

DS129      DS135

Na vrh su se 06.08.2013. godine popeli (na slici s lijeva na desno): Vedad Dračić, Željko Domislović (HPD “MIV” Varaždin), Blaženka Purgar (HPD Grebengrad), Irma Dračić, Danijel Cvetko, Tihomir Krpeta, Miljenko Rugani (HPD “MIV” Varaždin).

DS138

Još jednom se pokazalo da je kompaktnost grupe, dobro međusobno poznavanje i uvažavanje te pripremljenost svakog pojedinca od presudne važnosti za uspjeh ovakvih pothvata.

Pokazalo se da su pripremni usponi i vrhovi na koje su se članovi ekspedicije penjali bili itekako korisni (Breithorn – 4.164 mnv; Grossvenediger – 3.666 mnv; Jezerska Kočna – 2.540 mnv i dr.).

Zahvaljujemo svim našim prijateljima koji su nam pomogli u organizaciji i izvedbi ovog pothvata, te koji su iz Varaždina pratili naše napredovanje.

Izvješće sastavila: Irma Dračić

Više fotografija u picasaweb albumu.