OBAVIJEST-Dani otvorenih vrata 2021

POZIV SVIM PLANINARSKIM DRUŠTVIMA NA

DANE OTVORENIH VRATA

POVODOM PROSLAVE 100 GOD.

PLANINARSKE KUĆE “ MIROSLAV HIRTZ” U JABLANCU

                                                         
      
Poštovani prijatelji planinari i svi ljubitelji prirode,
   Velika nam je čast i zadovoljstvo pozvati  vas sve na dane otvorenih vrata jedinstvenog planinarskog doma  “Miroslav Hirtz” u Jablancu  idući  vikend  od 03.07.-04.07.21.
Želimo zajedno sa drugim planinarima obilježiti 100 god. od izgradnje najniže planinarske kuće u svijetu, smještene na 26 metarskoj kamenoj litici povrh Jablanca, ishodištu planinarskih putova prema vrhovima Velebita i ujedno odredište mnogih izleta planinara koji nakon posjeta Nacionalnom parku Sjeverni Velebit i Parku prirode Velebit ,žele upotpuniti svoj doživljaj.
To je također i polazna točka za pristup u Zavratnicu, jednu od najslikovitijih uvala na jadranskoj obali
 Planinarsku kuću, tada ljetnikovac  je izgradio 1921. god. prije svega veliki čovjek, filantrop, zoolog, pjesnik i putopisac Dr. Miroslav Hirtz (1878.–1944.).
 Nakon njegove smrti HPS je otkupio dom od njegovih nasljenika.
Domom je najprije upravljalo planinarsko društvo iz Senja, zatim PD “Japetić” iz Samobora da bi upravljanje 1980. godine preuzelo tada novoosnovano planinarsko društvo, danas poznato pod imenom HPD „MIV“ iz Varaždina.
Proslava službeno počinje u petak 02.07.21. u 11h okupljanjem uzvanika i pozdravnim riječima, otkrivanjem spomen ploče sa opisom i slikama koju je financirala TZ Senj, a subota i nedjelja su rezervirane za druženja sa planinarima u velikoj okućnici, pravom arboretumu, prezitiranju ove krasne, zaštićene kuće kao kulturno dobro  i naravno  planinarskim šetnicama po vlastitom odabiru.
Ova planinarska kuća sigurno nije izgrađena u tri dana, ona se još uvijek na neki način gradi/održava i sigurno ju nije moguće pokazati svim planinarima u 3 dana, pa poziv za daljnje posjete, noćenja i odmore ostaje otvoren do 30.09.21.
Uvjereni smo da se tako vitalni STOGODIŠNJACI rijetko nađu i da ćete posjetom upiti dobri duh ove planinarske kuće, Velebita i našeg planinarskog društva.
Idući vikend Vaš domaćin – HPD ”MIV” Varaždin

PDF poziva možete preuzeti OVDJE!